Garagen-Sektionaltor in weiß
Garagen-Sektionaltor in dark grey
Garagen-Sektionaltor mit Nebentür
Garagen-Sektionaltor in stahlblau
Garagen-Sektionaltor mit ansichtsgleicher Nebentür und Fenster in taubenblau
Garagen-Sektionaltor in graualuminium
Garagen-Sektionaltor in satin grey

Garageporte af træ

alt om typer, montering og pleje

Faktisk er garageporte i dag for det meste lavet af metal og syntetisk materiale. Garageporte af træ opfattes af mange som problematisk. Naturligvis er materialet i modsætning til de tidligere nævnte udførelser generelt mere vedligeholdelseskrævende. Men det har også sine klare fordele.

Især det naturlige, elegante look og de meget gode isoleringsegenskaber taler til fordel for garageporte af træ. Derudover er de langt mere robuste og holdbare, end man ofte tror.

For at du kan nyde alle de positive egenskaber på længere sigt, kræver træporte særlig opmærksomhed. Her kan du læse om, hvad der er særligt vigtigt, hvilke typer garageporte lavet af træ du kan købe, og hvordan du vælger den rigtige motor!

Hvilke garageporte af træ findes der?

  • Dobbeltfløjet garageport af træ: Fløjporten af træ er en klassisk garageport. Den har normalt to portelementer, der er hængslet til siderne af garageåbningen og svinger udad.
  • Svingport af træ: Den populære svingport fås også i træ. Denne portvariant åbnes ved hjælp af en mekanisme bestående af stænger og fjedre, der sidder i loftet af garagen.
  • Ledhejseport af træ: Ledhejseporte fås også i træ. Her trækkes enkelte træelementer eller sektioner, der udgør porten, på en skinne under garageloftet for at spare plads.
  • Rulleport af træ: Rulleporte af træ er lidt mindre almindelige, men bliver stadig mere populære på grund af deres fine, moderne, men alligevel naturlige look. Sådan en port består af smalle trælameller, der rulles op i højde med garageoverliggeren, når den åbnes.

Vejr – så (u)følsomme er garageporte af træ

Som et naturligt, "levende" materiale skal træ naturligvis have en vis pleje, så du kan nyde det i lang tid. Men det behøver ikke at være specielt følsomt. Det afhænger af, hvilken træsort der bruges til garageporten. Produkter lavet af mahogni, teak eller andre robuste træsorter er væsentligt mere hårdføre end dem, der er lavet af fx fyrretræ.

Den optimale beskyttelse mod vejrpåvirkninger gives ved professionel behandling med et træbeskyttelsesmiddel. Imprægneringsmidler eller maling påføres normalt allerede på fabrikken, men skal fornyes regelmæssigt.

Slibning af garageporte af træ - det er det, der betyder noget!

Ønsker du at friske din garageport af træ op med et nyt imprægneringsmiddel eller maling og gøre den optimalt vejrbestandig igen, bør du først slibe den eksisterende beskyttelse. Fuldstændig slibning er kun nødvendig, hvis malingen er hårdt forvitret, eller der skal påføres en helt ny farve.

Det er bedst at følge disse trin:

 

  1. Rengør garageporten grundigt - vand, neutral sæbe, en svamp og en børste er normalt tilstrækkeligt.
  2. Efter tørring behandles døren omhyggeligt med en orbitalsliber eller excentersliber.
  3. Større skader kan udfyldes med træspartel - hvis der er ujævnheder, skal du blot slibe ned.
  4. Fjern slibestøv fra porten og afdæk eller masker overflader, der ikke skal males.
  5. Grund garageporten og mal den derefter med vejrbestandig maling eller imprægneringsmiddel.

Hvilken elmotor passer til min garageport i træ?

Garagentore aus Holz von Novoferm

Træ er et forholdsvis tungt materiale. Hvis du vil åbne og lukke din garageport af træ elektrisk, bør du derfor sikre dig, at motoren har tilstrækkelig kraft. Især ved sving- og ledhejseporte af træ, som skal løftes, er det vigtigt at tage følgende vejledende værdier i betragtning: En ti kvadratmeter stor port kræver normalt et drev med en kraft på 700 N.

Garageporte af træ - sådan passer du ordentligt på din træport

Vedligeholdelse af din garageport af træ betyder primært, at du plejer lakken. For at lakken kan beskytte træet mod vejrliget og andre skadelige påvirkninger så længe som muligt, bør den jævnligt renses for snavs. Senest efter den kolde årstid skal porten rengøres med en ren klud, rent vand og lidt opvaskemiddel. Derudover bør lakken friskes op mindst hvert femte år.